En Jordi Pietx de la xct i na Florinda Plans de l’Associació L’Era ens van presentar diferents experiències europees dedicades a la gestió del medi agrari. Arrel de la jornada d’emprenedors socials organitzada per la Fundació Ashoka celebrada aquest mes de juny, es va poder dedicar un dia a parlar del futur de l’agricultura i l’agricultura cívica a Europa.
La primera experiència explicada vas ser “Terre de Liens”, una associació sense ànim de lucre creada el 2003 que té per objectiu l’adquisició de finques agràries per posar-les a disposició de nous pagesos (que treballen en projectes ecològics). Actualment existeixen 2.200 Ha repartides en 80 finques que han rebut de donacions o a través de la seva compra amb els diners aportats pels seus 5.500 socis.
Per tal de gestionar aquest sistema utilitzen una empresa solidària que recull inversions dels ciutadans (han recollit 22 milions d’euros) i una fundació que accepta donacions de diners o finques.
La segona experiència Regionalwert és una empresa privada d’economia social creada el 2006.
Té per objectiu promoure una xarxa de negocis a nivell regional relacionats amb l’agricultura i els aliments ecològics. L’empresa que compta amb 460 socis, té un capital de 1,7 milions d’euros i finança 9 empreses que donen feina a 50 persones. L’empresa té dos tipus de beneficis, uns monetaris i els altres ambientals i socials.
La darrera experiència Red Calea, una agrupació professional del nord d’Extremadura creada amb l’objectiu de difondre i aplicar valors agroecològics. Aquesta agrupació desenvolupa tasques d’animació, formació, divulgació, comercialització dels productes ecològics, etc...
Per saber-ne més podeu consultar l’article “Una nova agricultura per a una nova societat” de la revista Agrocultura nº 46.
Seguidament en Jordi Pietx va mostrar un mapa on es recullen algunes de les experiències d’agricultura cívica desenvolupades a Europa: http://bit.ly/mzCdns amb l’objectiu d’afavorir l’accés a la terra.
D’altra banda la xct va plantejar la possibilitat de fer una sortida de camp a França per conèixer l’experiència de “Terre de Liens” i explotacions de la zona de Montpellier que poden ser exemplars.
Cada una de les entitats interessades en participar ho haurà de comunicar a la xct i fer-se càrrec de les despeses de desplaçament i allotjament en cas necessari.
Resum de l'Acta del GTCA, escrit per Cèlia Clotes
Altres notícies:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada